Nieuwjaar, dus nieuwe Europakennis: wat onderzoek

Als je in dit nieuwe jaar iets wilt weten van de dingen die je interesse hebben, is het belangrijk om er voldoende kennis over op te doen. Wat is daar nou fijner voor dan het volgen van een studie of het een en ander uit te spitten? Speciaal voor de lezers die even geen tijd meer hebben om zelf gedegen onderzoek te doen: ik presenteer u enkele papers en essays over Oost-Europa van mijn hand.

Europa van boven (Foto: Wikimedia Commons)

Economie als EU-lid
Op mijn Academia-pagina staan een aantal papers over zaken die spelen in eigenlijk bijna alle Europese landen rechts van Duitsland. Maakte lidmaatschap van de Europese Unie echt wat uit voor de economische ontwikkeling van landen die ooit een communistisch regime hadden? Het antwoord vind je hier.

Globalisering
Ook moeten we de globalisatie van de moderne samenleving in de gaten houden. Het recente politieke geluid in Europa maakt duidelijk dat niet iedereen tevreden is over de steeds lager wordende drempels als het gaat om grenzen en een sterk verwante internationale economie. Een aantal Europese landen komen relatief vers uit de voormalige Sovjet-Unie en hebben maar korte onafhankelijkheid gekend. Zijn zij inmiddels klaar om zich samen te voegen met de EU en de samensmelting die globalisering heet te accepteren? Ik keek hoe de landen er voorstaan.

Moldavië en de onmogelijke EU-weg
Eén van die landen is trouwens Moldavië. Niet iedereen weet precies waar het ligt en nog minder mensen kunnen er inhoudelijk veel over zeggen. Toch ligt het, net als het ongrijpbare Wit-Rusland, middenin Europa. Waarom worden zij eigenlijk geen lid van de EU?

Deze onderwerpen zijn slechts een greep uit de talloze dingen die spelen in deze ongelofelijk veranderende regio. Ik zeg: leer het beter kennen, lees een paper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *